Start met het lezen van papieren boeken.

Wat dit tijdperk zo eigen maakt, is dat we alles digitaliseren. We hoeven onze boeken niet eens meer mee te dragen. Daar hebben we de super praktische e-readers voor. Extreem handig voor op vakantie, maar toch kies ik liever voor een tastbaar boek.

Alles om ons heen gaat steeds sneller en sneller. Hierdoor krijgen wij allen een grotere drang om bepaalde elementen af te remmen. Breien is weer in, we bakken zelf brood en vintage kleding is hip.

Er is nu zelfs een ‘langzaam-lezen’ beweging. Hierin nemen we tijd om een de fysieke versie van het boek te lezen, in plaats van het digitale document snel via de iPad te downloaden. Boekenclubs waar mensen zonder afleiding hun boek kunnen lezen en telefoons worden uitgezet zijn weer in.

 Het klinkt misschien gek om zoveel waarde te hechten aan een ding. Toch blijkt een normaal boek alsnog beter te zijn voor het milieu dan een e-reader, wat is gemaakt van plastic en waarvan je regelmatig de batterijen moet vervangen of opladen. Ook onthouden we een tekst op papier over het algemeen beter dan dezelfde tekst op een scherm van een e-reader.

We spenderen tegenwoordig veel tijd aan het lezen van blogs. De echte boeken blijven ongelezen in het hoekje van de kamer. We lezen over alles, van artikelen over hoe je een eigen internetbureau kunt opstarten tot de laatste trends. Wij willen continu up-to-date blijven en we zien dit als een dagelijkse lees momentje.

 Uit veel studies komt naar voren dat we sowieso meer boeken moeten lezen. Dit helpt ons te focussen en het is een goede oefening voor het brein. Ik vind dat je voor jezelf moet bepalen hoe jij je boek leest. Ik pak voorlopig mijn boek erbij en leen deze hierna uit of leg hem in de boekenkast.

Advertenties