Met regelmaat naar de sauna staat garant voor een langer leven

Het was met de kou van de afgelopen maanden erg prettig vertoeven in een warme sauna. Volgens een onlangs verschenen rapport van JAMA Internal Medicine is dit ook gezond en levensverlengend. Het was al bekend van eerdere onderzoeken dat mensen met hart-en vaatziekten, zoals hoge cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes baat hebben bij het regelmatig bezoeken van een sauna.

Onderzoekers van de University of Eastern Finland volgde over een periode van 20 jaar 2300 mannen van middelbare leeftijd. Ze gecategoriseerd de mannen in drie groepen op basis van hoe vaak ze gebruikt maakte van de sauna per week. De mannen besteedden gemiddeld 14 minuten per bezoek met een temperatuur van 79 graden celsius. Van de mannen die tijdens de studie één maal per week naar de sauna gingen stierf 49%, tegenover 38% van de mannen die twee tot drie maal per week gingen. Slechts 31% van de mannen stierf die vier tot zeven maal per week naar de sauna gingen.

De resultaten zijn niet verrassen volgens Dr. Thomas H. Lee, een cardioloog bij Brigham and Women’s Hospital. “De cardiovasculaire effecten van sauna zijn in het verleden goed gedocumenteerd. Het verlaagt de bloeddruk, en er is alle reden om te geloven dat de effecten goed zijn voor de bloedvaten, “zegt Dr Lee.

Als we dit onderzoek als advies gaan opvolgen is het een goed idee om na elk sportschoolbezoek de training af te ronden met een bezoek aan de sauna.

Advertenties