IKEA Investeert in Windenergie Project

Zweden — IKEA, beroemd om haar eenvoudig-te-monteren meubels en producten, heft nu plannen om haar eigen special wind-energie faciliteit te bouwen.

Om het lange-termijn plan voor het verwarmen, koelen en leveren van elektriciteit van al haar gebouwen met 100 procent hernieuwbare energie, te realiseren, zal de Zweedse gigant een niet nader genoemd bedrag investeren in de bouw van een eigen windmolenpark dat 17 winkels in Zweden zal voorzien.

De negen-turbine, op het landgevestigde, windpark zal gebouwd worden in Dalarna, in het centrum van Zweden. Dit zal gebeuren door de in Stockholm gevestigde wind ontwikkelaar O2 Vind. De faciliteit zal naar verwachting begin 2012 actief zijn.

In Zweden wordt 98 procent van de IKEA gebouwen nu al verwarmd en aangedreven met behulp van hernieuwbare energie. Met het besluit om haar eigen windpark te bouwen, ziet het bedrijf nog meer voordelen.

 

 

“We krijgen een langdurige bron van hernieuwbare energie voor onze bedrijf”, aldus Peter Agnefjall, EO van IKEA Svenska Foersaeljings, eraan toevoegend dat het bedrijf ook hoopt op het genereren van inkomsten door extra capaciteit te verkopen.

“IKEA is geen nieuwkomer in de windenergiebranche. In 2009 heeft het bedrijf drie Franse windparken gekocht van Volkswind en verwierf een jaar later nog zes in Duitsland van Gamesa. Samen hebben de boerderijen een capaciteit van meer dan 90 MW.

Alles bij elkaar, bezit IKEA op dit moment 52 windturbines, waarmee ongeveer 10 % van de elektriciteit van de groep gedekt kan worden, aldus een woordvoerster als reactie op de investeringskosten.

Andere grote bedrijven, zoals Wal-Mart en Google, zijn ook aan het investeren in Windenergie, met vergelijkbare redenen als die van IKEA.

“Hoewel we blij zijn met de aankoop van duurzame energie als onderdeel van onze inzet voor het milieu, is dit ook een structuur die op lange termijn financiële zin voor Google maakt,” Google zei in een eerdere verklaring: “Door de lange termijn aankoop van duurzame energie tegen een vooraf bepaalde prijs, beschermen we ons deels tegen toekomstige stijgingen van de energieprijzen. Dit is een geval waarin het kopen van groene energie, zakelijk inzicht maakt. ”

Naast windenergie, heeft IKEA zonnepanelen geplaatst in winkels over de hele wereld, waaronder België, Duitsland en de Verenigde Staten.

Advertenties