Zeg vaarwel tegen de shopping bag

Te gevaarlijk en milieu vervuilend, vanaf 1 januari 2011 zal de shopping bag alleen te krijgen zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Een ander alledaags voorwerp zal binnenkort verdwijnen en zal een ding van het verleden zijn. Kan niet meer bewegen onder het verbod van het materiaal, dat wil zeggen het polymeer waarmee ze zijn gemaakt.

Het verbod op de productie en de afzet van biologisch niet-afbreekbare boodschappentassen, ingesteld door de begroting van 2007, zou reeds in werking zijn getreden, maar een wijziging van dl crisis heeft het vonnis uitgesteld van twaalf maanden. Trouwe metgezellen van huisvrouwen en onverwoestbare voor het winkelend publiek traditionele polyethyleen (die met de handgreep ‘een vest, dat de pest geteisterde milieu gedurende hun lange levenscyclus, van de productie om te overleven in de vorm van weigering) dan wordt gestart aftellen.

Volgens het Nationaal Consortium voor de inzameling, recycling en nuttige toepassing van afval plastic verpakking (COREPLA) in Italië elk jaar worden geproduceerd 220 duizend ton plastic zakken. Voor het verkrijgen van dit aantal zijn 450 duizend ton olie, meer of minder het jaarlijkse verbruik van 190mila auto’s met een uitstoot in de atmosfeer van bijna 500 duizend ton CO2. Produceren van plastic betekent dus, vervuilen en verhoging van onze afhankelijkheid van een bron van energie voor eindgebruikers. De UNC wijst er ook op hoe elke Italiaanse burger maken gebruik van jaarlijks ongeveer 30 kg van plastic zakken, met de verzwarende omstandigheid die vaak worden gegooid en niet hergebruikt, belanden ze op stortplaatsen of verspreid in het milieu, waardoor het risico lopen de levens van veel dieren, vooral in de zee. Het plastic is 10 tot 20 jaren (volgens milieubeschermers) worden afgezet in ons ecosysteem en ondertussen giftige stoffen vrijkomen in het milieu als kleurstoffen en weekmakers die gemaakt werd!

Alternatieven bestaan en linnen en katoenen tassen om te winkelen of gerecycleerd papier enveloppen die in staat zijn tot 7 kg. Maar er is meer. Zij zijn de eco-shopper, de envelop gemaakt van plantaardige materialen (zonnebloemolie en maïszetmeel, of grondstoffen van agrarische oorsprong terug te keren naar de aarde zonder dat het vrijgeven van schadelijke stoffen), ecologisch, biologisch afbreekbaar en kan worden gebruikt voor het verzamelen van organisch afval compost en uitgroeien tot een nuttig compost in de landbouw en tuinieren.

Kortom, het is tijd voor ons om gewoonten te veranderen en plastic zakken met pensioen te gaan!

Het punt is niet ‘of’ en ‘wanneer’ maar ‘hoe’. De eerste fase behelst een bewustmakingscampagne op basis van informatie-campagnes en promoties (in het geval van eco-zakken, papier of doek, verdeeld per regio en provincie). Uitgesloten, althans voor nu, de zakken worden gebruikt voor andere productieve sectoren: schoenen, kleding etc.. Maar de voorraden zal eindigen met het einde van de alibi’s en zelfs tolerantie.

De gemeentelijke politie zal de regulering van de stad de politie die een sanctie “ad hoc” die blijven zakken outlaws te verdelen: het bedrag dat in overeenstemming is met dat te wijzigen toegepast op degenen die de praktijk recycling of grofvuil achtergelaten langs de weg, kon reizen ongeveer 100-200 euro. Alles hangt af van de vraag of de controles zal breken of zelfs indien, net als bij andere “milieu-misdrijven”, het harde optreden zal resulteren in een vuur van stro. Wie zal dat betalen pandrecht zal niet de producent van tassen en zelfs de eindverbruiker, maar Italië zegt distributore.Anche net draagtassen.

Vanaf 1 januari 2011 in werking zal treden van een Europese richtlijn een verbod op de productie en de afzet van niet-afbreekbare plastic tassen om te winkelen. Veel supermarkten hebben al op de vlucht slaan, te distribueren eco tassen aan haar klanten in heel Italië en vermenigvuldig dat de inspanningen om de consumenten te informeren. Maar er is nog veel te doen!

Advertenties